23948sdkhjf

Därför ökar godiskonsumtionen under påsken

Konsumtionen av godis ökar med 500 procent under påsken – har rötter i fastan.
Under påskveckan fullkomligt frossar svenskarna i godis, som även till vardags ligger i konsumtionstoppen när det kommer till godis. Totalt beräknas konsumtionen öka med 500 procent till en total konsumtion på 6 000 ton påskgodis.

Anledningen till varför den kristendomens största högtid numera är så starkt kopplad till godis är något som Kristian Petrov, docent i idéhistoria på Karlstads universitet, undersökt, skriver Värmlands Folkblad.

Han har sedan tidigare forskat i både kosthållning och sockrets idéhistoria, och ser att det främst handlar om gamla traditioner som moderniserats. Att socker och påsk hör ihop är inte ett nytt fenomen, då fastan innan påsk ofta bröts med sötsaker i ett firande.

– De kristna inslagen i påskfirandet, som exempelvis den föregående fastan, har minskat. Men traditionen att äta sötsaker finns kvar och har stärkts, säger Kristian Petrov till VF.

När sockret först kom till Sverige i slutet av medeltiden, var det även en vedertagen medicin som var tillåten under fastan. Allt eftersom blev den först exklusiva varan billigare, och kan beskrivas ha gjort en klassresa från överklass till lägre samhällsklasser, då det i dag mer ses som ingrediens i skräpmat. Men godiskonsumtionen kan fortfarande ses som en belöning och ett sätt att fira, menar Kristian Petrov.

– Det är ett privilegium att bjuda på godis och det är ett privilegium att bli bjuden på godis, säger han till VF.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062