23948sdkhjf

Myndigheten skärper vågkontroll

Swedac ser att en övervägande majoritet av mindre affärers vågar brister i kraven.
​Efter att ha genomfört stickprovsundersökningar av närmare tusen butiksvågar på olika håll i landet under åren 2015 och 2016 ser Swedac att en stor del av de minsta affärernas vågar inte uppfyller kraven.

I små affärer med upp till två vågar är det bara 28 procent av vågarna som uppfyller kraven, medan det är tvärtom i större butiker. I affärer med tio eller fler vågar är istället 78 procent av vågarna godkända. Om man slår ut kontrollresultaten på alla affärer i undersökningen klarar 68 procent av vågarna kraven.

Man ser att den vanligaste orsaken till att vågarna i de mindre affärerna inte uppfyller krav beror på att de inte blivit kontrollerade regelbundet enligt systemet.

– Det är viktigt ur ett konsumentperspektiv att affärer som använder butiksvågar också följer systemet med kontroller. Man kan lita på att en våg som nyligen har kontrollerats väger rätt, säger Mattias Bårström, utredare på Swedac, i ett pressmeddelande.

Andra orsaker till att vågar inte godkändes i kontrollerna inkluderar att vågen aldrig blivit kontrollerad och godkänd eller att den inte kontrollerats efter en reparation.

Därför skärper Swedac nu sina kontroller, och kommer dessutom att förtydliga sina föreskrifter. Det innebär bland annat att förtydliganden om vvilka krav som ställs på kontroller av butiksvågar efter att de har genomgått en reparation och plomberingen brutits.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078