23948sdkhjf

Foodhills Bjuvplan: Matens Silicon Valley

Styrelseordföranden: "Vi räknar med att det nya centret kan skapa minst lika många nya jobb som Findus".
Under torsdagen höll Foodhills och Bjuvs kommun den utlovade presskonferensen där man avslöjade sina planer för Findus gamla anläggning i Bjuv.

I linje med de tidigare uppgifter som framkommit innan presskonferensen handlar projektet om att göra om Findus anläggning till ett centrum för cirkulär livsmedelsproduktion, något man kallar att göra verklighet av satsningen Food Valley of Bjuv.

I samband med undertecknadet av en gemensam avsiktsförklaring presenterade Foodhills och kommunen sin plan för att ta över lokalerna och området: Foodhills har lagt ett bud för att köpa både industrilokalerna och mark för livsmedelsproduktion, medan kommunen lägger ett bud på en del av marken för att bygga bostäder. Totalt handlar det om en fastighet på 100 000 kvadrat och 157 hektar mark.

Foodhills kallar satsningen för matens motsvarighet till teknikmeckat i Kalifornien – Silicon Valley. Man vill bjuda in ett 30-tal aktörer som ska kunna använda infrastrukturen på området, vilket inkluderar återvunnen uppvärmning och bioreningsverk. Att involvera så många aktörer kommer också betyda att man kan använda sig av den livsmedelskompetens som finns i området sedan innan.

– Vi räknar med att det nya centret kan skapa minst lika många nya jobb som Findus sysselsatte vid nedläggningen, säger Bengt Persson, ordförande i Foodhills, i ett pressmeddelande.

Det skulle innebära drygt 600 nya jobb.

Koncept som kombinerad landbaserad fisk- och växthusodling ingår sedan tidigare i Food Valley-satsningen, och man öppnar samtidigt för bland annat frilandsodlade grönsaker och ett europeiskt center för biologisk bekämpning av skadedjur på fröer, skriver näringslivssajten 8 till 5.

– Findus var dominanta på ärtor men det finns ett stort antal grönsaker att utveckla. I dagsläget ökar en av våra delägare (Magnihill) sin produktion, säger Bengt Persson till Land Lantbruk.

Näringsminister Mikael Damberg (S), som vid Findus nedläggning fick i löfte av Nomad Foods att företaget finansiellt skulle fortsätta stödja Food Valley of Bjuv tills det blev verklighet, ser den nya satsningen som ett bra besked.

– Det är positivt att privata investerare vill, så att säga, tända ljuset i fabriken i Bjuv igen och utveckla verksamheten. Kommunen har arbetat ihärdigt med att hitta lösningar på en svår situation och får nu ett kvitto på att insatsen har gett ett visst resultat, säger han till 8 till 5.

Enligt den regionala samordnaren från Region Skåne, Lennart Svensson, hoppas man nu på att Nomad Foods blir intresserade av buden som lagts och bjuder in till överläggningar.

– Det här är en fantastisk möjlighet för alla inblandade, säger han i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084