Kycklingbakterierna vägrar försvinna
Trots flera åtgärder från branschen blir fortfarande fler än vanligt smittade av färsk kyckling.
Sedan juni förra året har mellan 100 till 300 personer i veckan rapporterats som smittade med campylobacter. Enligt de utredningar som gjorts är färsk kyckling orsaken, och analyser via att de flesta som smittats har gjort det av en gemensam källa.
– Det är ovanligt att så här många insjuknar i campylobacter och att det pågår under en så lång tid. Det ser ut nu som att det behövs ytterligare åtgärder från kycklingbranschen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i en kommentar.
Under vintern brukar antalet fall minska, något som inte skedde i år. Därför är man också oroliga på Folkhälsomyndigheten för att det ska bli ännu värre än normalt till sommaren, då antalet smittade under normala omständigheter också ökar.
– De signaler vi får från branschen är att det tar tid för åtgärderna att slå igenom, säger Anders Tegnell till TT.