Kronfågel sämst när Livsmedelsverket bakterietestade
Kycklingproducenten medger att man hade problem med campylobacter under provperioden, men att nyligen tagna tester visar på en väsentlig förbättring. Konkurrentens produkter var i samma test smittfria.
Kronfågel, som levererar runt hälften av all kyckling till Sveriges butiker, var den som var värst drabbad av de stora producenterna. Av 31 prover innehöll 23 av dem campylobacter.
Enligt Kronfågel är proverna tagna under en period då man var medvetna om problemet och genomförde åtgärder för att motverka förekomsten. Sedan dess har man tagit itu med problemet menar företaget och uppger i dag för TT att situationen förbättrats väsentligt.
– Jag är inte nöjd med de här proverna och ska inte försvara dem, men våra egna prover visar att vi är nere på normala nivåer för årstiden nu, säger Magnus Lagergren till TT.
Samtidigt visade inget av de 19 prover man tog på produkter från närmaste konkurrenten Guldfågeln spår av campylobacter, vilket gör att man var ett av tre företag vars produkter var fria från bakterien under de tre testveckorna i mars.
Sammanlagt tog Livsmedelsverket 84 prover på färsk kyckling från butiker i Uppsala och Stockholm – av dessa visade 34 prover på förekomst av campylobacter. En fortsättning på studien kommer att presenteras i juni.
Fakta om proverna
Producent | Tagna prover | Prover med campylobacter |
Varmlösa allfågel | 6 | 1 |
Torsåsens fågelprodukter | 5 | 0 |
Kärra gårdsslakteri | 1 | 1 |
Bjärefågel | 4 | 4 |
Lagerbergs | 1 | 0 |
Skånefågel | 14 | 2 |
Guldfågeln | 19 | 0 |
Kronfågel | 31 | 23 |
Hagby gårds fågel | 2 | 2 |
Viking fågel | 1 | 1 |
Källa: Livsmedelsverket