23948sdkhjf

Livsmedelssektorn går samman mot salthalt

16 aktörer medverkar i forskning för mindre salt i livsmedel: "Det är sällan vi lyckas samla så här många aktörer i ett projekt".
Enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten som publicerades i början av maj är hälften av de tio främsta riskfaktorerna för ohälsa och för tidig död i Sverige relaterade till matvanor och fysisk aktivitet.

En hög saltkonsumtion står för en stor andel av sjukdomsbördan och de vanligaste källorna är livsmedel som kött- och charkprodukter, bröd och hel- och halvfabrikat.

Myndigheten påkallade i samma rapport ett behov av ett långsiktigt, nationellt program för att gradvis sänka salthalten i livsmedel.

Forskningsinstitutet Rise kan nu lägga en grund för det efterfrågade programmet efter att ha lyckats säkra finansiering från Vinnova för ett nytt projekt.

Syftet är att sänka salthalten i livsmedel, utan att påverka smak, kvalitet och hållbarhet.

Med sig på projekttåget har man 16 aktörer från livsmedelssektorn – i projektgruppen har man representanter från bland annat branschorganisationerna Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel, samt från industri, restaurang, storkök, myndigheter och konsumentorganisation.

– Det är sällan vi lyckas samla så här många aktörer i ett projekt. Det är glädjande, eftersom det visar hur viktig frågan om sänkt salthalt är, både för industrin, konsumenterna och samhället, säger Tim Nielsen, forskare vid Rise och projektledare.

Totalt har man lyckats få en budget på 10 miljoner kronor för projektet som ska pågå i två år framöver.

– Vi är mycket glada för beskedet från Vinnova som nu gör det möjligt för branschen att fortsätta arbetet med saltsänkning. Men nu med utökade resurser, både finansiellt och kunskapsmässigt, säger Elisabet Rytter, forskningsansvarig på Livsmedelsföretagen, i ett uttalande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078