Spendrups testkör pizza gjord på ölrester
Kvarblivet drav används till uppvärmning, djurfoder – och pizza. Skaparen: "Nu kan man inte bara dricka, utan även äta öl".
Bryggeriet i Grängesberg har de senaste åren fasat ut oljeanvändningen för att istället utvinna egen bioenergi från dravet, som torkas till pellets för förbränning. I januari nästa år planerar Spendrups att dravbränningen kommer vara grunden för en helt klimatneutral produktion på bryggeriet.
Ett annat vanligt användningsområde för drav är kraftfoder i djuruppfödning, men på senare år har produkten även letat sig in i livsmedelstillverkning.Ett exempel är energibars från tillverkaren Regrained som snabbt blivit en internationell snackis.
Även Spendrups testar nu att använda dravet i livsmedelstillverkning genom ett samarbete med renommerade Stockholmspizzerian 800 grader (vinnare av DN:s restaurangpris Gulddraken i februari).
Kan få större spridning
Resultatet är pizzan Chiara Organica, gjord på deg med en tredjedel andel drav från produktionen av ekologiska Norrlands Guld ljus.
– Nu kan man inte bara dricka, utan även äta öl. Smaken blir lite grövre, brödigare och fylligare; bärsigare helt enkelt, säger Anders Östblom på 800 grader.
Pizzan, som tack vare dravet är rik på både protein och fiber, kommer att serveras i en vecka i mitten av juni hos 800 grader. Dessutom kommer den att säljas i större skala under de båda musikfestivalerna Way out West och Popaganda senare i sommar.
I det fall sommarens experiment visar sig vara en hit kan Spendrups även tänka sig att ge andra möjligheten att använda dravet.
– Om det faller väl ut så vill vi också att se över möjligheten för pizzerior att beställa drav direkt från oss framöver, säger Stefan Santos, marknadschef för öl på Spendrups.