Norrländska aromer mot global marknad
Studier för att göra extrakt från fjällväxter till en ny näringsgren pågår – ska rikta sig mot tillverkare inom mejeri-, dryckes- och konfektyrindustrin.
Just nu driver man ett utvecklingsarbete i Jokkmokk tillsammans med en lokal företagsgrupp, där man framställer extrakt från växter och bär som kvanne, älgört, blåbär och ängssyra. Under sommaren kommer man att genomföra en odlingsinriktad förstudie.
– Det finns många växter i den norrländska floran som har stor potential att förädlas till högvärdiga och attraktiva produkter för en global marknad, säger Roger Uddstål, som arbetar på Rises enhet för jordbruk och livsmedel i Umeå, i ett pressmeddelande.
Redan för några år sedan blev flera småföretagare i området kring Jokkmokk kontaktade av svenska och danska ingrediensföretag, där intresse uttrycktes för att hitta leverantörer av naturliga aromer.
Framförallt är det avsaknaden av teknisk kunskap som sätter käppar i hjulen för att en större utvinning ska ta form, menar Rise.
För att hjälpa de lokala företagen har man därför startat en tekniksatsning – både för att extrahera ämnen, men också för att lära intresserade företagare om bland annat aromkemi samt utvinning och produktion av ämnena.
– Aromkomponenter kan vara naturliga eller syntetiskt framställda, men konsumenter efterfrågar i ökad utsträckning naturliga ingredienser och många livsmedelsföretag söker nya smaker – gärna svenska, säger Roger Uddstål.
Framförallt tror man att tillverkare inom mejeri-, dryckes- och konfektyrindustrin skulle kunna dra mest nytta av de norrländska aromerna.