Konkurstrenden vänder för restaurang och café
Konkurserna i branschen har ökat stort jämfört med förra året.
– Det är förvånande. Konkurserna borde minska för vi som privatpersoner har mer pengar att röra oss med och lönerna har ökat. Under flera år har man också sett att folk äter ute oftare, säger Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC, till Aftonbladet.
Både Richard Damberg och Eva Östling, vd för besöksnäringens branschorganisation Visita, tror man att det främst beror på att arbetsgivaravgifterna för unga höjdes förra året.
– Det finns många saker men arbetsgivaravgiften är ju det som slår undan fötterna på företagen och då är det småföretag jag pratar om, säger Eva Östling till Ekot.
Andra förklarande orsaker som nämns av UC innefattar bland annat att det startas många nya aktiebolag som har svårt att gå runt de första åren, samtidigt som banker är försiktiga med att låna ut pengar till restaurangföretag.
Enligt Visitas vd Eva Östling kan trenden fortsatt peka neråt om inga åtgärder görs.
– Om inget sker kommer vi att se en fortsatt ökning av konkurser och en fortsatt stark tveksamhet från restaurangföretagarna, säger hon till Ekot.