Odlaren vill bota solbrist – med svamp
Östgötasvamp, en av landets största champinjonodlare, kan bli först i Europa med ekologiska D-vitaminberikade champinjoner.
Upprinnelsen till D-vitaminberikningen kommer från en undersökning gjord av Livsmedelsverket, där man kom fram till att cirka två tredjedelar av svenskarna ligger under genomsnittsbehovet av D-vitamin, något som framförallt uppstår under vinterhalvåret.
– Redan från början innehåller svamp D-vitamin. Med vår nya metod har vi lyckats öka mängden D-vitamin med 4 mikrogram per 100 gram svamp. Det innebär att genom att äta 100 gram (cirka 4-5 champinjoner) per dag tillgodoses cirka 35 procent av det dagsbehovet, säger Mahziar Namedanian, grundare av Östgötasvamp, i ett pressmeddelande.
Östgötasvamp grundades 2014 av teknologer och forskare vid Linköpings universitet och är nu en av landets största champinjonodlingar – i dagsläget producerar man mellan 5-7 ton svamp i veckan, med totalt 28 anställda.