23948sdkhjf

Odlaren vill bota solbrist – med svamp

Östgötasvamp, en av landets största champinjonodlare, kan bli först i Europa med ekologiska D-vitaminberikade champinjoner.
Östgötasvamp ser ut att bli först i Europa med att producera ekologiska D-vitaminberikade champinjoner – enligt företaget har man redan fått tillstånd från EFSA (Euorpean Food Safety Authority) och inväntar de sista detaljerna från Livsmedelsverket, något man förväntar ske inom den närmsta månaden.

Upprinnelsen till D-vitaminberikningen kommer från en undersökning gjord av Livsmedelsverket, där man kom fram till att cirka två tredjedelar av svenskarna ligger under genomsnittsbehovet av D-vitamin, något som framförallt uppstår under vinterhalvåret.

– Redan från början innehåller svamp D-vitamin. Med vår nya metod har vi lyckats öka mängden D-vitamin med 4 mikrogram per 100 gram svamp. Det innebär att genom att äta 100 gram (cirka 4-5 champinjoner) per dag tillgodoses cirka 35 procent av det dagsbehovet, säger Mahziar Namedanian, grundare av Östgötasvamp, i ett pressmeddelande.

Östgötasvamp grundades 2014 av teknologer och forskare vid Linköpings universitet och är nu en av landets största champinjonodlingar – i dagsläget producerar man mellan 5-7 ton svamp i veckan, med totalt 28 anställda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094