23948sdkhjf

Årslång kycklingsmitta nu under kontroll

Statsepidemolog om campylobacter: "Utbrottet var stort och långvarigt och det ser vi allvarligt på". Nu ska utbrottet utredas av finska myndigheter.
Sedan i juni har antalet personer som blivit sjuka av campylobacter från svensk kyckling legat på normala nivåer, meddelar Folkhäslomyndigheten.

Tester på kycklingkött i butik utförda av Livsmedelsverket visar också att mängden campylobacter har minskat.

Utbrottet började under sommaren förra året, och innebar att 4 000 fler personer än vanligt insjuknade mellan augusti 2016 och maj i år.

– Utbrottet var stort och långvarigt och det ser vi allvarligt på. Det viktiga nu är att vi kan dra rätt slutsatser och vidta rätt åtgärder för att minska risken för liknande utbrott framöver, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

De myndigheter som bevakat utbrottet – Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) – har nu beslutat om en extern utredning.

För att få reda på hur utbrottet kom att bli så långvarigt, och om myndigheterna satt in åtgärder i rätt tid, kommer man ta hjälp av experter från finska myndigheterna THL (Institutet för hälsa och välfärd) samt Evira (Livsmedelssäkerhetsverket).

Samtidigt ska de svenska myndigheterna också få hjälp att bena ut vad man lärt sig från det senaste årets utbrott och hur man kan bli bättre inför nya potentiella utbrott.

– Vid sådana här händelser är samverkan mellan de olika myndigheterna och även näringen nödvändig för att skapa en helhetsbild, då vi äger olika delar av frågan. Vi har haft stor nytta av de samarbetskanaler och forum vi byggt upp sedan tidigare, som vi nu också har utvecklat, säger Lena Hult, smittskyddssamordnare på Jordbruksverket.

I en kommentar till TT säger Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk Fågel, att mängden campylobacter i svensk kyckling är på väldigt låga nivåer, men att man gärna sett en mer ordnad hantering från myndigheterna.

– Att det nu blir en belysning av externa experter är bra. Det är klart att det blir rörigt när det är fyra olika myndigheter som hanterar frågan och som ska kommunicera med varandra, med oss och allmänheten, säger Maria Donis till TT .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.1