Arla ny donator till Matmissionen
Mejerijätten börjar donera överskottsprodukter från mejeriet i Stockholm, istället för att skicka dem på biogasproduktion.
Framförallt kommer det handla om smaksatta färskvaror och specialprodukter producerade vid mejeriet i Stockholm – till exempel yoghurt, kvarg och soppor – som ligger för nära sitt bäst före-datum för att säljas via Arlas kanaler.
Samtidigt som donationerna till Matmissionen (vilket är en del av Stockholms stadsmissions satsning Matcentralen) är för en god sak ser Arla även att det är ett sätt att minska matsvinnet.
– Arlas målsättning är att andelen matsvinn ska halveras under en 15-årsperiod (från 2005 till 2020, red. anm.). Att donera överskottsprodukter istället för att låta fullvärdiga livsmedel gå till foder- och biogasproduktion är att bidra till resurseffektivitet, säger Anna-Karin Modin Edman, hållbarhetschef på Arla.
I samband med detta meddelar Arla att man även startar ett liknande samarbete med European Federation of Food Banks (FEBA), som består av 326 matbanker i 23 länder.