Potatismjölk kan bli ny havreutmanare
Potatis och rapsolja är basen i ny växtmjölk – som kan nå butikerna redan nästa år.
Patentet för tekniken ligger under företagsnamnet Veg of Lund, och den färdiga produkten har testats i både laboratorium och fabrik – något som man hoppas kan lägga grund för en lansering redan nästa år.
Produkten ska enligt Eva Tornberg rikta sig mot veganer, där förekomsten av fettet omega 3 som finns i rapsoljan ska göra den ett alternativ till bland annat linfrö- och rapsolja eller hälsotillskott.
Det första man riktar in sig på att göra är en smoothie, där emulsionen blandas med äppelmust och frukt – men man hoppas också att basen ska kunna användas för alternativ till allt från mjölk och yoghurt till glass och grädde.
– Tanken är att den (smoothien, red. anm.) ska vara ett gott och närande mellanmål, säger Eva Tornberg, i ett uttalande.
Ett annat företag som sedan tidigare gjort anspråk på potatismjölken är kanadensiska företaget Veggemo, som i slutet av 2015 lanserade en växtbaserad mjölk av potatis, ärtprotein och kassava.