Finsk aktör planerar Europas största insektsfabrik
Nordic insect economy vill odla hundratals ton insekter om året, med start 2018.
T.h.: Sami Vekkeli, vd för Nordic insect economy, visar upp lokalen där produktionen ska ta plats. Pressbild/Nordic insect economy
Nyheten om satsningen kommer cirka en månad efter att Finland tillåtit försäljning av insekter som livsmedel, och en knapp vecka efter att Fazer lanserat ett bröd gjort på syrsmjöl .
Det företaget nu vill bygga upp i samarbete med lantbrukaren Vesa-Matti Marjamäki handlar om en fabrik, som ska bli startskottet på grundandet av ett nätverk av finländska odlare som ska tillgodose en växande insektsmarknad.
– Insektfabriken i Strömfors blir Europas största. Mig veterligen finns det ingen som i dagens läge är så stor som vi nu planerar, säger Sami Vekkeli, vd för Nordic insect economy, till Svenska Yle.
Produktionen planeras starta nästa år – först med hussyrsor och möjligen även mjölbaggelarver. Efter att syrsorna vuxit till sig ska de frysas ner för att förädlas till mjöl, som får en proteinhalt på cirka 70 procent. Enligt företaget handlar det om odlingsenheter som täcker flera tusen kvadratmeter, i en verksamhet som till en början kräver cirka 20 anställda.