23948sdkhjf

Höga halter akrylamid i flera chipssorter

Fyra sorters chips ligger över den gräns som kommande EU-regler tillåter, visar en undersökning från Testfakta.
I april träder en ny EU-lagstiftning i kraft, där ett nytt gränsvärde för akrylamid sätts: tillverkare av chips med högre halter än 750 mikrogram akrylamid per kilo ska enligt förordningen dra ner på ämnet i produkten.

Inför de kommande reglerna har test- och researchföretaget Testfakta analyserat halterna i åtta olika chipssorter. Där visar OLW:s sourcream and onion de högsta värdena – de landar på 1 700 mikrogram per kilo.

Två andra sorter – Änglamarks sourcream and onion samt Bjäres gräddfil och lök – placerar sig också över de kommande gränsvärdena. OLW:s naturchips med smak av gräddfil och lök hamnar precis över gränsen i testet (760 mikrogram per kilo).

– De här nivåerna kommer inte att accepteras när reglerna träder i kraft senare i vår. Tillverkarna kommer att tvingas se över sina tillverkningsprocesser, säger Petra Fohgelberg vid Livsmedelsverkets kontrollenhet till Testfakta .

Hur stor halt akrylamid som återfinns i den tillagade produkten bestäms av flera olika faktorer – bland annat tillagningstemperatur, potatissort och hur potatisen lagrats.

I OLW:s fall använder man sig av potatissorten Saturna, en sort man i nuläget håller på att byta ut.

– Den kommer att ersättas med andra potatissorter. Vi är i slutfasen av denna utfasning, säger Sara Malmström, kvalitets- och miljöansvarig för Orkla Confectionery and snacks Sverige, till Testfakta.

För Änglamark, ett varumärke som ägs av Coop, tror man att förklaringen kan ligga i sockerhalten. För chipsen används ekologiska potatisar som vanligtvis har en högre sockerhalt. Enligt kommentarer till Testfakta kommer man nu att ge sin leverantör i uppgift att utreda orsakerna vidare. Dessutom kommer chipsen att friteras vid lägre temperaturer, vilket kan minska halterna av akrylamid.

Chips är en av de vanligaste livsmedelskällorna till akrylamid. Ämnet har inte bevisats som cancerframkallande, men i dagsläget anser man att ett samband är sannolikt. Livsmedelsverket arbetar därför tillsammans med livsmedelsindustrin för att sänka halterna så mycket som möjligt.

De chips som också testades, men lade sig under gränsvärdet var: Lantchips gräddfil och lök (370 mikrogram/kilo), Estrella sourcream and onion (270), Pringles sourcream and onion (180) samt Estrellas linschips sourcream and onion (61).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063