Ny japansk innovation: Banan med ätbart skal
Kan Mongee utmana den allsmäktiga Cavendish-bananen? Inte i dagsläget kanske, då det bara produceras ett hundratal i veckan.
Det är företagets grundare Setsuzo Tanaka som utvecklat bananen, efter att i cirka 40 år laborerat med projektet som en hobby. Målet var att kunna äta en banan som både var god och ofarlig, där skalet är ätbart eftersom bananen odlats ekologiskt, utan kemikalier, skriver The Guardian .
För att undvika både skadedjur och bekämpningsmedel i odlingen använde sig Setsuzo Tanaka av en variant av Gros Michel-bananen, en sort som var vanlig fram tills att den nästan helt försvann på grund av en svampsjukdom under 1960-talet.
Denna planteras i ett väldigt kallt klimat – minus 60 grader. Därefter tinas plantan upp och planteras om i ett varmare klimat. En av sidoeffekterna är att skalet blir tunnare, och utan användning av bekämpningsmedel är det också ätligt, men fortfarande något bittert, enligt sajten SoraNews24 som testat bananen.
Även smaken innanför skalet ändras av processen, och beskrivs som tropisk och lite åt ananas-hållet, enligt sajten.
I dagsläget är det dock en bit kvar innan Mongee-bananen kan utmana Cavendish, som är den överlägset vanligaste sorten i butikerna. Företaget säger till NPR att man levererar ett hundratal i veckan inom landets gränser, och exklusiviteten för med sig ett högt pris.
I en av affärerna där bananen säljs kostar de 648 yen styck – motsvarande cirka 50 kronor. Företaget har däremot sagt att man kommer att öka produktionen tiofaldigt under året som kommer, med förhoppning om att kunna exportera, skriver The Guardian .