23948sdkhjf

Nestlés flaskvatten hade flest plastpartiklar i test

Flaskvatten kan innehålla stora mängder mikroplaster, visar en nyligen genomförd studie där flaskvatten från hela världen testats. Allra mest hade Nestlés vatten – testet ifrågasätts dock av både Nestlé och svenska forskare.
En studie utförd av forskare på State University of New York at Fredonia visar att flaskvatten kan innehålla stora mängder mikroplast, rapporterar SVT .

I studien köptes cirka 250 flaskor vatten in från elva olika märken i affärer på fem olika kontinenter, varpå de testades för plastpartiklar. Nästan alla visade spår på mikroplaster, där den vanligaste sorten var polypropen, samma material som används till plastkorkar. Men variationen var stor – både inom och mellan märkena.

Till exempel hade märket San Pellegrino mellan noll till 74 partiklar per liter vatten i testet, medan tyska märket Gerolsteiners flaskor innehöll mellan 9 och 5 106 partiklar per liter. De högsta värdena hittades i Nestlés märke Pure life, där variationen sträckte sig mellan 6 och 10 390 plastpartiklar per liter vatten.

Både Nestlé och Gerolsteiner bekräftar att de själva hittat spår, om än i mycket lägre nivåer – enligt Nestlé själva låg nivån då på mellan noll och fem partiklar per liter.

Tveksamma till studien
Studien har varken publicerats i en vetenskaplig journal eller genomgått vetenskaplig granskning. Nestlé har också motsatt sig metoden som använts i testen. Forskarna har använt det lipofila färgämnet "nile red" för att fluorescera partiklar i vattnet – färgen tenderar att hålla sig till plastytor, men inte de flesta naturliga material.

Nestlé menar därför att det inte går att utesluta att ämnet också fastnat på andra typer av partiklar, som sedan räknats in i resultatet. Även forskare i Sverige är tveksamma till resultatet, och menar att vattnet först borde filtrerats för att minska risken att analysera andra ämnen än plast.

– Risken finns att de partiklar som analyserats är något annat än plast. Jag ställer mig därför lite tveksam till resultatet, säger Kerstin Magnusson, forskare på mikroplast vid IVL, Svenska miljöinstitutet, till SVT.

Forskarna som själva utfört studien anser inte att filtrering och rening av vattnet behövdes för studien då man menar att "andra biologiska partiklar som alger och träfibrer är inte vanligt förekommande i flaskvatten".

Inte tillräcklig forskning
Samtidigt påpekar representanter från Livsmedelsverket att det inte finns tillräckligt med forskning kring partiklarna för att bedöma om de utgör hälsorisker.

– Utifrån dagens kunskapsläge går det inte att säga att det är någon hälsorisk. Dessutom tror jag att resultatet i studien bara pekar på att vi har den här typen av mikropartiklar överallt i vår miljö, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket till SVT .

Undersökningen beställdes av det fristående internationella journalistnätverket Orb. Inga märken som produceras i Sverige var med i undersökningen, som du kan se här .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08