Tusentals fiskar döda i sjukdom hos Peckas
Närmare hälften av kretsloppsodlarens 20 000 fiskar dog efter ett sjukdomsutbrott. Länsstyrelsen uppmanar till vidare behandling, men företaget ser att man har läget under kontroll.
Sedan dess har cirka 10 000 av odlingens regnbågslaxar dött, efter att troligen ha smittats av bakterien Flavobacterium psychrophilum, skriver SVT Nyheter Västernorrland .
– Vi fick det första utbrottet i december och har vidtagit åtgärder så att sjukdomsförloppet avbrutits i början av februari, säger vd Hugo Wikström till tidningen Allehanda , och tillägger att han tror att stress som uppkom vid transporten av fiskarna till anläggningen har bidragit till att de blivit sjuka.
Vid en inspektion i början av mars gjorde dock länsveterinären "vissa iakttagelser" och i en rapport uppmanade man också bolaget att kontakta en veterinär för att komma fram till vilken typ av behandling som borde sättas in.
Men eftersom Peckas vill vara en giftfri odling är till exempel inte antibiotika aktuellt – till SVT säger vd:n att man inte gjort någon behandling och endast kan tänka sig att använda salt som behandling. Vd Hugo Wikström uppger för Allehanda att det är biobäddssystemet som gjort att sjukdomsutbrottet kunnat stävjas.
Ingen påverkan på tomater
Enligt djurskyddslagstiftningen måste djur i fångenskap skyddas från onödigt lidande, och djurägaren är därmed både skyldig att ta reda på vad djuren lider av och behandla dem enligt ordination från veterinär, skriver SVA:s fiskexpert Charlotte Axén till Food Supply, men kan inte uttala sig om det specifika fallet.
Varken tomaterna eller produktionen ska ha påverkats av sjukdomsutbrottet, säger bolaget, som inte heller ser några större ekonomiska problem till följd av fiskdöden.
Bakterien orsakar sjukdom och dödlighet hos laxfisk och andra fiskarter världen över. Framförallt drabbas regnbågsyngel där bakterien orsakar hög dödlighet, vilket gett sjukdomen det engelska namnet ”rainbow trout fry syndrome”, skriver SVA om bakterien på sin hemsida.
Uppdatering: Peckas har efter att händelsen uppmärksammats förtydligat att man tidigare gått ut med informationen i sin bokslutskommuniké för 2017. Då skrev man att:
"Byggnationen av fiskhuset blev något försenat och i kombination med tidig vinterkyla fick en del av fiskbeståndet stress-symtom i samband med flytten till fisktankarna. Fisken har återhämtat sig snabbare än förväntat och händelsen påverkar inte nämnvärt det ekonomiska resultatet"
Dessutom påpekar vd Hugo Wikström att utbrott av den här typen vanligtvis har 95 procent dödlighet – alltså betydligt högre än utbrottet som drabbade Peckas.
– Peckas system och dess biobäddar bemästrade utbrottet mycket bra och dödligheten blev därmed betydligt lägre än vad som är vanligt förekommande, vilket även kan ses som ett kvitto på hur bra vårt system hanterar utbrott av detta slag, säger han i ett pressmeddelande.
Totalt räknar bolaget med att utbrottet medför en ersättningskostnad som är lägre än 60 000 kronor. Vidare har man även satt in åtgärder för att liknande utbrott inte ska ske igen. Bland annat ska man framöver inte transportera fisk på vintern mer och kommer också att sprida ut fiskarna vid leverans.