23948sdkhjf

Reaktioner på förbundens vildsvins-förslag

Bucht och regeringen ser förslaget som intressant – branschorganisationen Svenskt viltkött kallar det naivt.
LRF och Svenska jägareförbundets förslag till regeringen, där man vill underlätta för jägare att sälja vildsvinskött till konsumenter och företag, har nu bemötts med reaktioner från flera håll.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger till Land Lantbruk att man tagit emot förslaget och kommer titta vidare på det. Enligt Bucht är det bra att jägare och lantbrukare och kommit med ett gemensamt förslag, då han ser det som en fråga som behöver ett helhetsgrepp.

– Det är positivt med en ökad avskjutning där köttet tas tillvara. Köttet måste vara fritt från trikiner och ha hanterats med samma höga hygieniska kvalitet som vildsvinskött från godkända vilthanteringsanläggningar, säger Sven-Erik Bucht till Land Lantbruk .

I LRF och Svenska jägareförbundets förslag pekar man specifikt mot Tysklands modell som exempel, en modell ministern kallar "intressant".

Branschorganisationen Svenskt viltkött är dock av en annan åsikt – i ett svar kallar de förslaget "en återgång till tidigare, delvis hälsovådlig hantering och försäljning" och pekar mot att det skulle innebära att enskilda jägare och mindre jaktlag ska få sälja vildsvinskött utan veterinärbesiktning och kvalitetskontroll.

I förslaget menar LRF och Svenska jägareförbundet att jägare ska utbildas för att på så sätt få kunskaper kring livsmedelshantering och vilda djurs sjukdomar – något förbunden kallar viktiga kunskaper som är enkla att lära sig.

Där håller Svenskt viltkött inte med och skriver i sitt svar:

"Att tro att en enskild jägare skall kunna utbildas för att genomföra dessa besiktningar själv för att säkerställa livsmedelskvalitén är naivt."

Istället hänvisar man till de cirka 140 certifierade vilthanteringsanläggningar som finns i landet, ett system som man menar innebär att endast kvalitetskött når marknaden.

"Dessa anläggningar är väl utbredda i vildsvinstäta områden. På dessa finns i de flesta fall också möjlighet till så kallat ”återtag”. Det vill säga: jägaren lämnar in sitt vilt, får det besiktigat, styckat, förpackat och märkt och kan därefter välja att konsumera det själv eller sälja det vidare," skriver organisationen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079