Foodtech-bolag tar fram quinoa-burgare
Svenska Ecoliving siktar mot att förädla danskodlad quinoa till vegetariska hamburgare och korvar.
Framförallt har man riktat in sig på quinoa, vanligtvis hemmahörande på sydamerikanska marker, som man odlar med hjälp av en dansk lantbrukare. Quinoan har sedan förädlats till växtbaserade hamburgare och korvar, som man nu snart står redo att lansera på bred front, skriver Breakit .
– Det är inte långt bort alls. Till skillnad från bolag som forskar med kött i labb så har vi redan vår råvara klar. Det är ett jättebra substitut. Utmaningen just nu är egentligen förpackningar och logistik, säger medgrundaren Ronald Domelid till sajten, som tillägger att man har kapacitet för att förse aktörer som Max eller McDonald's.
Enligt bolaget har man också satsat mycket resurser på att ta fram en ny typ av protein, berikad med fiber utvunnet ur rabarber som redan pressats för juice.
Bolaget höll 2016 en crowdfunding-kampanj via plattformen Fundedbyme och tog då in drygt 2,1 miljoner kronor. I samband med kampanjen investerade även Per Schlingmann, tidigare chefsstrateg hos Moderaterna, i bolaget och fungerar nu både som delägare och rådgivare.