Kriget mot plastförpackningarna
Annika Olsson forskar i ämnet förpackningar vid Lunds Universitet, med stark fokusering på förpackningar till mat. I samband med hållbarhetsveckan i Lund, höll hon ett föredrag på rubriken “Plastförpackningar för mat - onödigt eller nödvändigt?”
-Dagens konsumenter säger att de vill ha färre förpackningar, i synnerhet plastförpackningar, men forskning visar att mer genomtänkta förpackningar kan minska matsvinnet, säger Annika Olsson.
En förpackning har flera uppgifter. Den ska säkerställa produktens hygien, skydda och öka dess livslängd. Det viktigaste är att skydda maten, och bidra till att öka dess hållbarhet. Att förpacka, exempelvis en gurka i plast, kan kanske tyckas onödigt. Men faktum är att plasten förlänger gurkans livslängd med närmare 14 dagar, och bidrar till att matsvinnet minskar.
-Detsamma gäller för plastförpackad köttfärs. Där är plasten ännu viktigare eftersom köttfärs är miljökrävande att producera och därför extra viktig att skydda, säger hon.
-Så var behövs plasten och var är den onödig, frågar hon retoriskt? Det är en balanserad tanke, svarade hon själv. Men i sammanhanget är det viktigt att fundera över vad det är vi ska föra krig mot. Är det plast generellt eller är det att vi slänger för mycket mat?
Dagligvarubutikerna för just nu en diskussion om att alla fossila plastförpackningar för mat ska tas bort. Det oroar Annika Olsson.
-Plasten fyller en viktig funktion som livsmedelsförpackning. Visst ger ett pappersemballage livsmedel ett bättre mekaniskt skydd, men beroende på typ av produkt kan plast vara ett bättre alternativ, säger hon.
Dock så anser hon att det finns mycket att önska för att göra återvinningen av plast lättare.
-Men även om man inte vet vilken sorts plast det är, så är det ändå bättre att lägga den i återvinningskärlet än att slänga den någon annanstans, säger hon.