Bakning på smutsigt golv gav säljförbud
Allvarliga hygienbrister hos livsmedelsföretag i Södertälje – verksamheten stängdes ner i väntan på åtgärd.
I lokalerna, där man bland annat tillverkar bakverket baklava, delade livsmedel rum med bland annat gamla maskiner och annat bråte. Bakverken förvarades i smutsiga våtutrymmen och dessutom vispades smet med en kvast. Delar av bakningen skedde på det smutsiga och dammiga golvet eftersom det inte fanns arbetsbänkar.
Inspektörerna kunde också notera att arbetskläder saknades, och att personalen sov i produktionslokalen.
De allvarliga bristerna ledde till ett omedelbart säljförbud. Bakverken är nu placerade i ett plomberat rum i väntan på att de slängs, skriver SVT.
– Verksamheten är stängd och de får inte släppa ut produkter över huvud taget på marknaden tills de åtgärdar det här, säger miljöinspektör Mathias Blomqvist till kanalen.
Ägaren av tillverkningen äger också en livsmedelsbutik i Skärholmen, vars personal först nekade att man köpt in produkterna tillverkade i Södertälje. Men senare bekräftade man att baklava köpts in från den nämnda lokalen. Ägaren säger också till SVT att produkterna inte sålts till kunder.
Nu uppger ägaren att personalen i tillverkningen inte längre arbetar kvar, men att produktionen kommer att fortsätta i framtiden:
– Självklart kommer jag att fortsätta tillverka baklava, men då kommer det vara efter de regler och lagar som finns, säger ägaren till SVT .