23948sdkhjf

WWF: Rött ljus för Östersjötorsk

Endast tre av 13 fiskarter i Östersjön finns på grönt ljus när Världsnaturfonden släpper årets fiskguide.
För några år sedan verkade Östersjötorskens bestånd ha återhämtat sig något – men i år ser Världsnaturfonden (WWF) att läget har försämrats. All torsk i Östersjön får, utan undantag, rött ljus i årets fiskguide som släpps i dag.

– Det är både sorgligt och upprörande och visar att förvaltningen inte fungerar fullt ut. När stora rovfiskar som torsken försvinner riskerar hela ekosystemet att förändras, säger Inger Näslund, senior havs- och fiskeexpert på WWF, i ett uttalande.

Istället pekar WWF mot torsk som har fångats i Barents hav, Norska havet och vid Svalbard, alla platser där beståndet ökat.

Tre av 13
Sammanlagt får bara tre av de 13 arter i Östersjön grönt ljus, vilket inkluderar strömming från östra Östersjön, garnfiskad abborre från Rigabukten, och MSC-märkt skarpsill.

På västkusten får MSC-certifierad nordhavsräka fortsatt grönt ljus, medan man ser att läget för trålfiskad rödspätta försämrats – därför går arten från gult ljus i fjol till rött i dag.

WWF har samtidigt lagt till fem nya arter i årets guide: chilensk blåmussla, peruansk kammussla, hokkaidomussla, bäckröding och silverlax, som alla är ASC-certifierade. Dessutom ser man flera arter som fått gröna alternativ på den svenska marknaden, däribland MSC-märkt marulk och havskatt samt Krav-märkt havsabborre.

Kritik mot guiden
Sveriges fiskares producentorganisation ställer sig kritiska till rödljusen och guiden. Enligt vice ordförande Tore Johnsson är organisationen fel ute om överfiske:

– De ritar upp sin fiskeguide men de är fel ute. Problemet i dag är att sälarna tar hand om torsken. Det finns inte så mycket kvar när vi ska plocka upp den, säger Tore Johnsson till SVT Nyheter Småland .

Johnsson håller dock med om att mängden torsk minskat i Östersjön, men att det inte är ett stort problem.

– Om vi ska ha Östersjön som en djurpark, så ja, då är det ett problem, inte annars. Vi har tillstånd att fiska vår kvot och det kommer vi att fortsätta med.

Årets guide är den tolfte i ordningen, där WWF bedömer de vildfångade arterna efter tre kriterier: hur bestånden mår, fiskets effekter på ekosystemet och om kontrollen och förvaltningen är hållbar. Guiden är ett samarbete mellan WWF i 25 länder och omfattar drygt 70 av de vanligaste fisk- och skaldjursarterna på den svenska marknaden. Se guiden via WWF:s hemsida .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095