Pappersbruk möjlig medhjälpare för fiskodlingar
Genom att förlägga landbaserade fiskodlingar intill pappersbruk ser forskare nytta för både miljö och ekonomi.
I en ny förstudie har man tillsammans med ingenjörs- och konsultföretaget ÅF specifikt undersökt de tekniska och ekonomiska förutsättningarna för att förlägga kommersiella vattenbruk bredvid massabruk. I studien ser man framförallt att spillvattnet från pappersbruken kan komma till användning.
Genom att ta in det varma vattnet slipper fiskodlingarna kostnaden av att värma upp vattnet för odling av arter som annars håller till i varmvatten – samtidigt behöver bruket inte heller kyla ner vattenutsläppen.
– Restutsläppen innehåller förutom värme också värdefulla näringsämnen och organiskt material som stimulerar produktionen av alger vilket utgör föda för till exempel mört och braxen, vilka i sin tur är skulle kunna vara lämpliga som foder till större matfiskar i landbaserad fiskodling, säger Magnus Karlsson, forskare på IVL och en av personerna bakom rapporten.
Förutom att pappersbruken minskar sina utsläpp behöver man heller inte tillsätta mineralämnen i sina reningsanläggningar i samma utsträckning, eftersom de kan ersättas av slam bestående av foderrester och fiskbajs – en besparing på upp till 100 000 kronor om året, påpekar forskarna.
Exempel på de arter som skulle kunna odlas i den här typen av vattenbruk är bland annat tilapia, abborre, jätteräka och afrikansk mal, alla arter som behöver uppvärmt vatten under merparten av året.