Svenska forskare lyfter naturbeteskött
Enligt forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet är svenskt naturbeteskött det bästa miljövalet – i alla fall när det kommer till biologisk mångfald.
När dessa marker betas regelbundet bevaras den biologiska mångfalden, något som gör att svenskt naturbeteskött är det bästa miljövalet när det kommer till kött, enligt livsmedelsforskaren Pernilla Tidåker vid SLU.
Genom betningen uppstår artrika miljöer som har många rödlistade arter kopplade till sig, säger hon till Vetenskapsradion .
Därtill behöver vi också dra ner på det importerade köttet eftersom det oftast inte har någon positiv miljöeffekt, menar Pernilla Tidåker.
Nötkött pekas dock regelbundet ut som en av miljöbovarna, och enligt internationella studier har naturbetesköttet troligen lika stor klimatpåverkan som det konventionella köttet. Men om man ändå väljer kött kan naturbetskött vara rätt val för samvetet.
– Ja, om man tycker att biologisk mångfald är viktigt, så är det ett rimligt beslut att fatta. Men man ska inte tro att det inte har klimatpåverkan, för det har det, säger Fredrik Hedenus, docent i fysisk resursteori på Chalmers, till Vetenskapsradion.