Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare
I ett nytt kontrollprojekt ska 500 restauranginspektioner genomföras i landet – blodiga hamburgare är i fokus.
Därför drar man nu igång ett nytt kontrollprojekt, som omfattar cirka 500 inspektioner i landet.
Det är kommunernas livsmedelskontroll som ska ge sig ut bland restauranger som serverar rätter med ogenomstekt malet kött, medan Livsmedelsverket kontrollerar kötthanteringsanläggningar som levererar färdigmald färs eller färdiga hamburgare till restauranger.
Restaurangerna ska göra rätt
Genom insatsen hoppas man öka kunskapen kring riskerna att få i sig tarmbakterien Ehec, något som kan hända vid konsumtion av understekta burgare som hanterats på fel sätt.
Målet är både att livsmedelskontrollen ska bli bättre på att kontrollera och att restaurangerna ska göra rätt.
– Vi vill ta reda på hur bra restauranger och köttproducenter är på att hantera hamburgare som ska ätas ogenomstekta. Det är viktigt både för att skydda konsumenterna och för att utföra kontrollen på ett effektivt sätt, säger Ulrika Andersson, statsinspektör vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Kärntemperatur på 70 grader
Risken med färs är att bakterierna blandas in i köttet vid malning, vilket gör att det inte räcker med ytlig stekning som vid en köttbit.
För att hamburgare ska vara genomstekta krävs enligt Livsmedelsverkets riktlinjer en kärntemperatur på cirka 70 grader. Vanligtvis brukar stekgraderna för hamburgare ligga på 45-50 grader för rare, 50-55 grader för medium rare och runt 55-60 grader för medium.
Samtidigt har man hos myndigheten bara fått in ett fåtal rapporterade utbrott där konsumenter smittats av hamburgare som avsiktligt serverats i stekgrader under 70 grader.
På flera håll i landet har restauranger och kommuner varit oense i frågan om genomstekta burgare– bland annat i Göteborg där restaurangen Burgerssons blev ett uppmärksammat fall efter att ha hamnat i luven med kommunen.
Kontrollprojektet beräknas vara klart i december 2018 och erfarenheterna kommer att användas för att förbättra livsmedelskontrollen.