Finska experter: Många brister i hanteringen av kycklingsmitta
Hanteringen av det långvariga campylobacterutbrottet i färsk kyckling har utvärderats – i en rapport från finska experter pekar man på många brister.
Bland annat borde svenska myndigheter uppfattat det ökande antalet fall av campylobacter och den ökade andelen smittade kycklingar som en varningssignal. Dessutom borde nästan alla inblandade parter ha agerat både effektivare och snabbare när det stora utbrottet väl var ett faktum. En annan stor brist som de undersökande experterna pekar på var att det fortfarande fanns smittade kycklingar kvar i butikerna efter utbrottet.
Utvärderingen ska nu ligga till grund för en förbättring av arbetet med den här typen av stora livsmedelsburna utbrott, där man också fått pekpinnar i att ansvarsfördelningen och kommunikationen mellan myndigheterna måste vara tydligare.
– Livsmedelsverket har redan startat ett internt arbete för att minska risken för nya stora utbrott, men det är mycket välkommet med en extern granskning som tillför andra perspektiv, säger Mats Lindblad, smittskyddsamordnare på Livsmedelsverket, i ett uttalande.
Utbrottet började under sommaren 2016 och innebar att 4 000 fler personer än vanligt insjuknade mellan augusti 2016 och maj 2017. I juni förra året bedömdes smittan, som var det största noterade hittills i Sverige, vara under kontroll.
I höstas beslutade därefter de myndigheter som bevakat utbrottet – Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) – om en extern utredning, ett uppdrag som gavs till experter från finska myndigheterna THL (Institutet för hälsa och välfärd) samt Evira (Livsmedelssäkerhetsverket).
Utöver den finska granskningen har Livsmedelsverket själva gjort en analys, där flera förslag på åtgärder ges. Bland annat föreslår man en tätare dialog med företag och branschorganisation och en bättre uppföljning av rengöringen av transportburar.