ÅF ansvarar för Arla-ombyggnad
Falkenberg mejeri ska byggas om för att både ta hand om och förädla vasslen som blir över.
Mejeriet är i dag störst i Europa vad gäller tillverkning av cottage cheese, en produkt som innebär överbliven vassle. Hittills har vasslen skickats tillbaka till bönderna, medan sköljvattnet som skapas går direkt till reningsverket.
Målet med ombyggnaden är att kunna samla upp vasslen och förädla den till vassleprotein, och därmed bli en biprodukt med värde och fler användningsområden. Samtidigt ska också ombyggnaden tillåta rening av sköljvattnet på plats, för att sedan återanvändas i vidare produktion.
Utförare av orden, vars värde beräknas till 63 miljoner kronor, blir ÅF, som sedan tidigare har erfarenhet av att arbeta för Arla.
– Med hjälp av ÅF lyfter vi nu vårt miljöarbete ytterligare och skapar dessutom värde av en produkt som tidigare inte använts, säger Alan Thomsen, mejerichef på Arla Falkenberg, i ett pressmeddelande.
Projektet drar igång direkt och den ombyggda anläggningen beräknas stå färdig nästa sommar.