Livsmedelsverket skärper kontrollen för "fri från"
Från och med i höst måste alla företag som märker sina produkter med "fri från" följa nya krav.
Genom att företagen får krav på att anmäla dessa ser man att kontrollen av livsmedel som riktar sig till känsliga grupper blir bättre.
– Livsmedelverket godkänner inte produkterna men skickar anmälan till ansvarig kontrollmyndighet, oftast en kommun. Det blir en signal för kontrollen om att företaget producerar livsmedel som riktar sig till särskilt känsliga grupper, säger Ylva Sjögren Bolin, nutritionist på Livsmedelsverket, i en kommentar.
I dagsläget är det endast frivillig att anmäla produkter märkta med "fri från", något som därmed ändras från 15 oktober i år.
Det har tidigare funnits ett anmälningskrav för "fri från"-produkter, men även för gluten- och mjölkfria livsmedel. Detta togs bort 2016 i samband med en ny EU-lagstiftning.
Livsmedelsverket påpekar också att den här typen av märkning ska vara relevant för produkten – det är alltså inte tillåtet att antyda att till exempel märka en margarinprodukt glutenfri, då alla liknande produkter också är glutenfria.