Billerud Korsnäs närmar sig kommersiell tillverkning av pappersbatterier
Bolaget hoppas kunna testa för massproduktion av pappersbatteriet under nästa år – öppnar för användning i smarta förpackningar.
Tillsammans med forskare vid universitetet har man forskat vidare i möjligheterna att skapa energilagringar i fiberstrukturer, genom att ytbehandla cellulosafibrer med elektriskt ledande polymerer. Det kan i sin tur möjliggöra lagring av elektrisk energi i papper eller kartong och fungera som billiga och hållbara batterier.
Nu meddelar bolaget att man närmar sig en kommersiell tillverkning. Bolaget och forskarteamet har tagit grundforskning baserad på ren cellulosa av alger och utvecklat den till att fungera med samma typ av fiber som Billerud Korsnäs brukar använda för att tillverka förpackningsmaterial.
– Det som är speciellt i det här fallet är modellen för samarbetet mellan Billerud Korsnäs och Uppsala Universitet som resulterat i teknik anpassad för storskaliga produktionsprocesser. Vi kombinerar forskarnas djupa teoretiska kompetens med vår förståelse för innovation och produktionsteknik, säger Lars Sandberg, project manager innovation på Billerud Korsnäs, i ett pressmeddelande.
Målet för Billerud Korsnäs är att kunna producera pappersbatterier i stor skala och använda dem för till exempel smarta förpackningar. I och med att elektroderna ska baseras på cellulosa från träfiber, skulle det också vara möjligt att återvinna batteriet tillsammans med själva kartongen.
– Pappersbatteriet är en avgörande pusselbit i strävan att ta fram smarta förpackningar som kräver små hållbara strömkällor. I och med möjliggörande av denna typ av hållbara förpackningar ligger arbetet med pappersbatteriet helt i linje med Billerud Korsnäs vision om att utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid, säger Magnus Wikström, teknisk direktör på Billerud Korsnäs, i ett pressmeddelande.
Bland annat skulle förpackningar med batterier och sensorer kunna öppna för en spårning av förpackningar genom hela kedjan, där de skulle kunna mäta parametrar som temperatur, position, tryck och ljus.
Enligt en kommentar till Di Digital hoppas bolaget att man ska kunna testa inför massproducering av pappersbatteriet i fabrik under nästa år