Så klarar du rötmånaden – enligt Livsmedelsverket
Ta hand om din mat och var försiktig.
– Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen. Titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverkets tips:
- Håll maten kall från butiken till hemmet. Ta gärna med en kylväska till butiken så att varorna håller sig kalla hela vägen hem.
- Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.
- Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
- Håll varm mat varm och kall mat kall.
När du kommer hem
- Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.
- Kontrollera ditt kylskåp. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.
- Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
- Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.
- Genomstek alltid kyckling och köttfärs.
- Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta!
På utflykt, på landet eller i båten
- Packa matsäcken i kylväska med kylklampar. Tvätta händerna innan du ska laga mat, efter toalettbesök och efter att du varit i kontakt med djur.