Axfood: ”Torkan får långvariga och kraftiga effekter på handeln”
Sommarens rekordhetta och torka har inneburit dåliga skördar och därmed en brist på djurfoder. För många köttbönder har nödslakt blivit det enda alternativet. Axfood har ökat sina svenska köttvolymer med 300 ton bara under sensommaren.
- Vi gör vad vi kan för att hjälpa till, men det här kommer att få långvariga och kraftiga effekter för handeln. Betydligt större än vad många tror, säger Claes Salomonsson, presschef till Fri Köpenskap.
Första steget i utvecklingen, som redan börjar synas, är en kraftig prispress på marknaden. Axfood har rullat ut kampanjer med rabatter upp emot 30 till 40 procent på vissa styckdetaljer.
- Det är en utveckling som kommer att märkas under hela hösten, berättar Claes Salomonsson.
Men när slakten ökar uppstår problem i andra änden då en hel del mjölkproducerande kor avlivas.
- Sedan tidigare har vi brottats med en brist på mejeriprodukter som grädde och smör. Den utvecklingen kommer naturligtvis att förstärkas och fortsätta under hösten och säkerligen en bra bit in på nästa år, säger Claes Salomonsson och fortsätter:
- När ruschen därefter lägger sig kommer en brist på nötdjur sannolikt att innebära ökad import och prisökningar.