23948sdkhjf

Lösningen på organiserade stölder: ”Vi har tekniken”

De sju personer som frigivits efter miljonhärvan i Göteborg skulle kanske skaka galler om spårbarheten på produkterna vore bättre. Men tekniken finns och är på väg ut i handeln. ”Pilottester beräknas under 2019”, säger Staffan Olsson, produktchef hos den världsledande streckkodsleverantören GS1.

Fri Köpenskaps granskning om stöldhärvan i Göteborg, där sju friats och fått tillbaka varor motsvarande nio miljoner kronor har upprört handlare i hela landet.

Jag tycker att det är en skandal av stora mått, säger Ica-handlaren Mikael Ovrell i Kortedala norr om Göteborg till Fri Köpenskap.

Men hur kunde detta ske, och varför kunde inte polisen spåra alla varor tillbaka till butikerna? En del i problemet gäller den varumärkning som existerar i handeln. Utgångsdatum och batchnummer kan förvisso spåra varor i viss mån, men inte ned på artikelnivå.

Det är mycket svårt och kostsamt att spåra varorna, och därför är det också väldigt svårt att motivera de kostnader som krävs för att titta igenom alla produkter, säger Christian Nylén, lokalpolis i Göteborg till Fri Köpenskap.

Polisen tvingas sålla, och även om vissa varor kan spåras till varubatcher i olika butiker så kan det vara svårt att tekniskt bevisa att att de 500 varor som är stulna från en batch på exempelvis 1 000 produkter tillhör just den stulna delen.

Det räckte inte när vår butikschef följde efter en tjuv som länsat hyllan på kaffe. Tjuven gick in i en mindre nogräknad butik och sålde varorna och de låg ute till försäljning när polisen kom dit kort därefter. Men det höll ändå inte eftersom det inte gick att tekniskt bevisa att varorna var våra. Där använder vi nu unik DNA-sprej för att knyta varorna till butiken, säger Mikael Ovrell.

Men DNA-sprejen är dyr och skulle inte behövas om artikelmärkningen på varorna vore unika för varje enskild produkt. De unika koderna skulle samtidigt vara busenkla för polisen att spåra.

Tekniken finns och är jätteenkel. Man knappar bara in artikelnumret på datorn så mäts den mot produktdatabasen och sedan får man upp information om exakt vilken produkt det är och hur den rört sig, säger Staffan Olosson, produktchef hos GS1 till Fri Köpenskap.

I Sverige används tekniken hos apoteken för att särskilja läkemedel från förfalskade produkter.

Vi har faktiskt inte ens tänkt på stölderna men ja, polisen skulle kunna spåra varorna enkelt och omedelbart. Det är en mycket bra idé, säger Staffan Olsson.

I Belgien har GS1 testat artikelunika koder i dagligvaruhandeln, om än av helt andra orsaker.

Det finns stora fördelar med spårbarheten inte minst gällande produktinformation som QR-koder och förenkling vid återkallelser.

Även när det gäller svinn skulle tekniken kunna appliceras. Produkter som närmar sig utgångsdatum kan prissänkas automatiskt i systemet.

Det finns ett mycket stort intresse för produktindividuella koder och det är utan tvekan framtiden. Det handlar bara om att det tar tid och är kostsamt för handeln att ställa om.

Nya koder kräver nya maskiner så man vill gärna låta de befintliga pensioneras först.

Han räknar med att pilotprojekt för individuell märkning kommer att lanseras under 2019.

Det är utan tvekan framtiden och kommer att rullas ut framöver men finns nog poänger i att snabba på processen när det gäller särskilt stöldutsatta varusegment, konstaterar Staffan Olsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093