23948sdkhjf

Arla flyttar till Östersund

Mejerijätten ska spara 14 miljoner kronor årligen genom att lägga ned anläggningen och flytta 15 000 ton av den årliga ostproduktionen till Östersund.

Arla lägger ner sin produktionsanläggning i Boxholm och flyttar verksamheten till Östersund. Anläggningens 24 anställda har informerats i dag, måndag.

– Det är naturligtvis mycket tråkigt att tvingas stänga ned verksamheten i en så liten ort som Boxholm, säger Erik Bratthall, presschef hos Arla till Fri Köpenskap.

Greppet beräknas spara 14 miljoner kronor årligen och ska användas till att förbättra ersättningen för mjölkbönderna och minska priset mot konsument. 60 procent av konsumentosten (när osten köps i sin ursprungliga form) är i dag utländsk.

– Vi blir hårt prispressade av utländsk konkurrens. Vi vill fortsätta erbjuda ostar som spänner över alla kategorier och prisklasser, men utan att effektivisera kommer vi tyvärr att bli omsprungna.

Med beslutet minskas Arlas produktionsanläggningar i landet från sju till sex. Flytten är satt till slutet av 2019.

– Boxholmsosten kommer dock att fortsatt produceras som vanligt. Varumärket kommer att dela lager och produktionsanläggning med verksamheten i Östersund, där vi har gjort stora investeringar för att inte minst lyfta den jämtländska hushållsosten.

Beslutet är en del i hela Arla-kooperationsens besparingsmål på fyra miljarder kronor till och med år 2020. Totalt har man verksamhet i sju länder.

– Sedan ska man inte sticka under stolen med att även vi importerar ost.

30-40 procent av företagets egna ostar är importerade.

– Vi skulle gärna sänka den nivån men vi måste erbjuda de alternativ som kunden efterfrågar. Om vi inte skulle sälja importerad ost så skulle någon annan ta den delen av marknaden.

Och alternativet vore sämre för de svenska bönderna eftersom de tar del av Arla-koncernens vinst oavsett om osten är importerad eller inte.

– Antalet liter som säljs är naturligtvis det viktigaste för den enskilda mjölkbonden, men i det här fallet rör det sig om lite eller inget. Och där är det andra alternativet sämre.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094