23948sdkhjf

Pumpaodlare besviken på Coop

Tvingas mala ned 15 ton pumpor men Coop importerar spanska. ”Lite som en kniv i ryggen”.

Jonas Nilsson har odlat pumpor på Öland i 20 år. Årets skörd blev bra men har varit kostsam att ta fram.

– Värmen började redan i maj och det befintliga regnet har inte gett särskilt mycket till pumpaodlingen. Spannmålet har fått stryka på foten då jag tömde alla vattenreserver för att vattna pumporna, berättar han för Fri Köpenskap.

Att stödbevattna under sommarens torka har dessutom blivit dyrt. Vattningsmaskinen är dyr att köra och diselpumparna slukar sju till åtta liter i timmen.

– Det har ju varit ett x antal hundra timmar man har kört i sommar för att få upp bra kvalitet på pumporna men alternativet hade inte blivit bra. Då hade de blivit små och dåliga.

Totalt uppgick årets skörd till runt 250 ton. Omkring 15 ton fräscha pumpor kunde inte säljas och håller nu på att malas ned på åkrarna som näring till jorden. Normalt brukar han få sålt hela skörden.

– Lite surt är det ju men där har jag ju så klart mig själv att skylla. Klassiska brandgula pumporna kan bara säljas till Halloween och dagligvarubutikerna är väldigt försiktiga i beställningarna. Hellre nekar de tio kunder än att få tio stycken över.

Desto mer förargligt kändes det när hans lillebror som bor i Stockholm knallade in på den lokala Coop-butiken och hittade spanska pumpor till försäljning.

– Det kändes ju lite surt med tanke på vad alla bönder i landet genomlidit under sommaren.

Coops presschef Tobias Rydergren bekräftar att Coop säljer spanska pumpor men hävdar att det rör sig om ett test i mindre volymer. Hur stor andel eller hur många butiker det rör sig om kommenterar de däremot inte.

– Vi säljer lika mycket svenska pumpor som förra året men har använt den här leverantören för att de kan leverera enhetliga pumpor i samma storlek så att vi kan sälja till styck- istället för kilopris. Dessutom kommer de med färdiga mallar för att skära till dem, säger han till Fri Köpenskap.

Jonas Nilsson förstår dilemmat men tycker ändå att det känns lite uppgivet.

– Lite kändes det ju som en kniv i ryggen. Här pratar man om att hjälpa de svenska bönderna efter den kraftiga torkan i sommar och samtidigt beställer man in spanska.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.105