23948sdkhjf

Svårt att återvinna spökgarn

Det är komplicerat och dyrt att materialåtervinna spökgarn som bärgats ur havets djup.

Istället föreslås att spökgarnen bränns för energiutvinning. Det är slutsatsen i en rapport från EU-projektet MARELITT Baltic.

– Det är ett mycket komplicerat och tidskrävande jobb att rensa bort alla oönskade föremål som sitter fast i garnen. Dessutom är fiskeredskapen tillverkade av flera olika material som behöver separeras och hanteras manuellt, säger Vesa Tschernij, projektledare på Simrishamns kommun, i ett pressmeddelande från Håll Sverige Rent.

Enligt rapporten bör bärgade spökgarn användas till energiutvinning. Detta eftersom materialåtervinningen är mycket tekniskt krävande, något som också medför stora kostnader.

De spökgarn som bärgas är ofta i en härva och har stora mängder oönskade föremål intrasslade, exempelvis metallankare, kedjor, blysänken och organiska föremål som musslor och döda fiskar.

Det krävs flera steg för att kunna materialåtervinna de bärgade fiskeredskapen. Först måste alla stora och små föremål avlägsnas. Därefter bör plasten som återstår finfördelas för att sedan tvättas. Det är en stor utmaning är att få bort bly och organiskt material från plasttrådarna. Det är svårast att materialåtervinna nät med blytyngder jämfört med delar från stora trålar och rep, som oftast är mindre kontaminerade.

– I dagsläget bedömer vi att miljönyttan med att materialåtervinna fiskeutrustningen inte är kommersiellt försvarbart enligt dagens kriterier på grund av den tunga arbetsinsatsen och de höga kostnaderna, säger Vesa Tschernij.

När det gäller garn och annan fiskeutrustning som kasserats av fiskare kan materialåtervinning dock vara ett bra alternativ Denna utrustning är oftast systematiskt rensad från bly och annat skräp, och är för det mesta tillverkad av polymerer av bra kvalitet, som PA6 och PET.

I rapporten föreslås också att hanteringen av bärgade spökgarn bör införlivas i den redan existerande infrastrukturen för avfallshantering i fiskehamnar, och att stat eller kommun måste bidra finansiellt till arbetet med avfallshanteringen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125