Stillahavsostron testodlas på västkusten
Nu i januari placeras en ny anläggning för kombinerad odling av stillahavsostron, platta ostron och blåmusslor i Gullmarsfjorden utanför Fiskebäckskil. Projektet leds av IVL Svenska Miljöinstitutet.
– Det finns många fördelar med att odla musslor och ostron i våra svenska vatten. Dels filtrerar de havsvattnet på övergödande näringsämnen, dels utgör de ett viktigt livsmedelskomplement till våra allt mer utarmade vilda fiskbestånd, säger Åsa Strand, marinbiolog och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet i ett pressmeddelande.
Stillahavsostron som även kallas japanska jätteostron och som går under benämningen "fine de claire" på restauranger har, förutom ofruktsamma odlingsförsök på 70-talet funnits i svenska vatten sedan 2007 men har inte varit tillåtna att odla eftersom de anses vara en invasiv art.
– Vi har haft stillahavsostron i Sverige i tio år, arten är väl etablerad, och den är dessutom en av världens mest odlade arter. Vi arbetar nu med utveckla metoder som gör att ostronen inte förökar sig i odling vilket skulle kunna möjliggöra kommersiell odling också i Sverige i framtiden, säger Åsa Strand.
Anläggningen har utformats i nära samarbete med Bohus Havsbruk och utgörs av ett 54 meter långt rör försett med rep ner till 25 meters djup där 5 000 ostronyngel ska sättas ut i första försöket. Eftersom reproduktionen kan kontrolleras i kallare vatten hoppas man kunna gynna en stabil produktion året runt. Anläggningen är i nuläget ytbaserad men planen att den ska bli nedsänkningsbar under våren.
På sikt är tanken att sådana här odlingssystem ska öka tillgången på ekologiska och lokalt producerade musslor och ostron.