Svensk sötpotatis kan komma till handeln
Sötpotatisen återkommer allt oftare på svenska tallrikar vilket framförallt märks i en stadigt ökande import de senaste åren.
I dagsläget säljer de stora dagligvarukedjorna dock i princip ingen svenskodlad sötpotatis då det finns en del hinder för att komma upp i riktigt stora volymer.
– Sötpotatisen är väldigt känslig, det är som en färskpotatis kan man säga. Den sätter aldrig ett skal så på hösten när vi tar upp dem så är det handplockning som gäller. Man kan inte köra med en upptagare utan man får lossa dem i princip för hand, plocka dem för hand, och ställa in dem. Sen ska de stå så i 29 graders värme i en veckas tid för att bilda ett skal innan man kan börja hantera dem, säger Andreas Wiklund till Sveriges Radio.
Idag importeras nästan all sötpotatis från USA, Egypten och länder i södra Europa.
Men förutsättningarna för inhemsk sötpotatis finns, det krävs dock stora satsningar i flera led.
– Producenterna är intresserade men vågar kanske inte satsa. Och tvärt om handeln vill ju ha volym och leveranssäkerhet. De vill veta vad det är de säger ja till, säger Helena Karlen som driver ett forskningsprojekt om svensk sötpotatisproduktion vid SLU till SR.
Helena Karlen hoppas att svensk sötpotatis inom några år kan få ett eget artikelnummer.
– Volymen saknas men förutsättningarna finns ju, så jag tror att en snöboll är i rullning, säger hon.