Jordgubbsskörden väntas bli riklig
Efter några nätters oro på grund av frostnätter ser det nu ut som om den svenska jordgubbsskörden kommer att arta sig, framförallt då de bär som odlats i tunnlar har klarat sig bra. Den skörden har nu pågått i några veckor.
Nu mognar bären också i snabb takt på friland i södra Sverige och då väntas större skördar. Redan till Nationaldagen kan många äta svenska jordgubbar. I år har blomningen varit betydligt mera utdragen eftersom vi har haft kyliga nätter. Då blir skörden mera utspridd i tid och stämmer bättre med den planerade produktionen, säger Magnus Engstedt, rådgivare vid Bärfrämjandet.
Idag finns cirka 2 500 hektar frilandsodling, varav 100 hektar är tunnelodling.
– Det är en positiv utveckling med nya moderna odlingstekniker som förlänger säsongen för svenskodlat och den stora fördelen med svenska bär är att de är plockade idag eller i går. De har fått växa färdigt på plantan och därmed utvecklat den fina smaken, säger Magnus Engstedt.
De tidiga jordgubbssorter som skördas nu är de tidiga jordgubbssorterna som skördas först är Honeoye, Rumba och Flair.