23948sdkhjf

Kraftig kritik mot livsmedelskontrollerna

Det finns stora brister i de livsmedelskontroller som kommuner och länsstyrelser genomför i butiker, restauranger och hos producenter.

Det framgår av en ny revisionsrapport från Livsmedelsverket.

Branschorganisationer som Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen har i många år varit kritiska till hur de svenska livsmedelskontrollerna genomförs och finansieras. Så här skrev de till exempel i debattartikel förra året tillsammans med besöksnäringens branschorganisation Visita:

”Att livsmedelskontrollerna ses över är helt nödvändigt. De offentliga kontrollerna har haft problem under en längre tid – många kommuner klarar inte av sitt kontrolluppdrag, det råder personalbrist inom livsmedelsinspektörsyrket och hur kontrollerna bedöms och följs upp varierar mellan kommunerna. Följderna har blivit snedvriden konkurrens mellan de verksamheter som kontrolleras samt att den offentliga livsmedelskontrollen skapat onödigt merarbete för näringslivet. I vissa fall har kontrollerna uteblivit, vilket är minst lika allvarligt.”

I en ny revisionsrapport formulerar Livsmedelsverket i princip samma kritik. I första hand skjuter kritiken in sig på att det var fortsatt stora skillnader mellan myndigheter, att kontrollen inte alltid var riskbaserad och att det ofta inte gick att visa att den hade effekt.

Dessutom finns det stora brister i finansieringen, konstaterar Livsmedelsverket. Kommunernas livsmedelskontroll ska fullt ut finansieras av butikernas och företagens kontrollavgifter. Det kan kommunerna ofta inte visa att de gör. Antingen får livsmedelskontrollerna finansieras av skattemedel, eller också går kontrollavgifterna till annan kommunal verksamhet.

Detta bidrar till att både butikerna, producenterna och konsumenterna upplever livsmedelskontrollen som ryckig och orättvis. Många butiker betalar till exempel för kontroller som inte genomförs.

Livsmedelsverket konstaterar också att kontrollerna inte alltid är riskbaserad, det vill säga att kontrollerna fokuseras dit riskerna är störst.

Men det finns också många kommuner och länsstyrelser som har en väl planerad kontrollverksamhet, heter det i rapporten.

Det råder stor politisk enighet om att livsmedelskontrollerna behöver förbättras radikalt, och frågan fanns med i den nationella livsmedelsstrategin som presenterades för två år sedan.

Rapporten går att ladda ner här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093