Matsvinnet ökar – så ska branschen tackla problemet
Matsvinn är ett hett ämne just nu och enligt två nyligen genomförda opinionsundersökningar, av Novus samt IMA Marknadsutveckling, rankar svenska konsumenter minskat matsvinn som viktigaste åtgärd för att minska matens klimatpåverkan. Samtidigt ökar svinnet och varje svensk beräknas stå för nästan 97 kilo matsvinn varje år.
För att hitta lösningar har branschen idag samlats på en workshop på Svenska Miljöinstitutet, en uppföljning på den konferens som nyligen arrangerades av Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket.
Vinsterna med minskat matsvinn är många, både klimatmässiga och ekonomiska, ändå fortsätter det att öka.
– Dels beror det på att maten är för billig i Sverige, bonden får helt enkelt inte tillräckligt betalt för sina råvaror. I dag står maten för endast 12-13 procent av hushållets inkomst, att maten är så billig gör att den helt enkelt inte värdesätts. Systemet mellan producenter och handel måste förändras och hela livsmedelskedjan ta ett gemensamt ansvar, säger Kjell Ivarsson, livsmedelsexpert på LRF i en kommentar.