"Fem ton grön fisk i disk"
Efterfrågan på fisk fortsätter att öka, samtidigt som bestånden står under allt större press. Dessutom går en stor del av den viltfångade fisken till djurfoder, vilket inte är hållbart.
För att råda bot på detta har SLU och Axfoundation nu inlett ett nytt projekt med namnet "5 ton grön fisk i disk" vilket har till syfte att ta fram ett hållbart och cirkulärt fiskfoder.
I dagsläget används soja, spannmål och viltfångad fisk i stor utsträckning för att producera foder, något skulle kunna användas till människoföda istället. Det projektet tar sikte på är att istället för att använda sig av de resurserna ska fodret istället produceras av restprodukter från handel, livsmedelsindustrin och skogen samt alternativa marina råvaror som inte kan ätas av människor.
Restprodukter omvandlas med hjälp av insektskompostering och mikrobiell fermentering till fiskfoder. Det kan till exempel handla om skal och kärnhus från frukt och grönsaker, brödsvinn eller restprodukter från skog och åker.
– Vår mat ska helst inte äta vår mat, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens Mat på Axfoundation i en kommentar.
–Det är smartare om den äter det som vi inte kan eller vill äta. Genom projektet skapar vi istället ett cirkulärt foder som på ett effektivt sätt tar vara på resterna från vår egen livsmedelsproduktion.
Projektet finansieras delvis av Vinnova och kommer att löpa över en period på två och ett halvt år. Förutom SLU och Axfoundation deltar bland att Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet som samarbetspartner för att säkerställa att fisken även smakar bra. Även flera andra aktörer från olika led i livsmedelskedjan deltar i projektet.