23948sdkhjf

Larm om citrusfrukter – Coop och Axfood agerar

Nervgiftet klorpyrifos i var femte citrusfrukt, enligt Livsmedelsverkets kontroller.

Det finns spår av bekämpningsmedlet klorpyrifos i var femte citrusfrukt, visar Livsmedelsverkets kontroller. Ämnet, som EU-kommissionen vill förbjuda, är dessutom farligare än man tidigare trott, visar nya studier. 

Det är SVT Nyheter som tagit del av Livsmedelsverkets kontroller och som rapporterar att av 158 genomförda test på citrusfrukter så bar 22 procent spår av klorpyrifos. Inget test visade på nivåer över det gällande gränsvärdet, men nya studier av forskare på Karolinska institutet visar att det ändå kan vara riskfyllt eftersom det inte går att fastställa några säkra gränsvärden för människor. 

Mandariner från Marocko, lime från Brasilien och apelsiner från Spanien är några av frukterna som visat sig ha spår av klorpyrifos, som är ett nervgift och det vanligaste insektsmedlet som används inom jordbruket.

– Vi tycker att det här är ett problematiskt ämne. Just för att det har påverkan på nervsystemet och hjärnans utveckling. Så vi ser helst att svenska konsumenter inte blir exponerade för det, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket, till SVT Nyheter.

EU-kommissionen vill att det ska bli förbjudet att använda klorpyrifos inom EU. I slutet av veckan ska förslaget röstas igenom av EU:s medlemsländer.

Ica väljer att invänta EU:s lagstiftning medan Coop och Axfood redan vidtagit åtgärder. Christina Snöbohm, senior hållbarhetsstrateg, berättar för SVT Nyheter att Coop sedan i somras ställer krav på leverantörerna att fasa ut klorpyrifos och Axfood har, enligt presschefen Claes Salomonsson, lagt in klorpyrifos i bolagets egna kvalitetskrav över bekämpningsmedel som inte ska användas.

– Det innebär att bekämpningsmedlet blir förbjudet på alla odlingar av all frukt och grönt inom och utanför EU som levererar till våra butiker. Vårt krav ska förankras med vår koncernledning i januari. Vi har även inkluderat klorpyrifos i våra egna kontroller och stickprovsanalyser, förklarar Salomonsson för SVT Nyheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.153