23948sdkhjf

Helvegetariskt – nej tack!

Unga säger nej till enbart vegetarisk mat i skolan.

I Svenskt Kötts årliga undersökning Ungdomsbarometern svarar 82 procent av ungdomarna i högstadiet och gymnasiet nej på frågan om all mat i skolan ska vara vegetarisk. Endast 12 procent anser att all mat som serveras ska vara vegetarisk.

Svagast är vegomotståndet i storstäder, där 15 procent av de deltagande ungdomarna anser att all mat i skolan ska vara vegetarisk. I mindre städer och landsbygd är siffran 8 procent.

Inte ens bland de som benämner sig som vegetarianer finns tycker alla att det ska vara helvegetariskt i skolan. 4 av 10 tar avstånd från att all mat som serveras i skolan ska vara vegetarisk.

– Vi ser att andra värden, som att maten ska vara hållbart producerad och klimatsmart, är viktigare för unga än att det nödvändigtvis alltid måste vara vegetariskt. Ungas primära sätt att förhålla sig till kost är till exempel att äta svenskproducerat i möjligaste mån. På två år har andelen unga som i första hand väljer svenskt ökat från 32 procent till 44 procent, säger Sara Fröhling Lind, livsstilsexpert på Ungdomsbarometern, i en kommentar.

– Unga människors värderingar kring mat och hållbarhet är den absolut viktigaste frågan vi jobbar med på Svenskt Kött. Att följa resultaten i Ungdomsbarometern ger oss viktig information kring vad ungdomar faktiskt tycker, säger Isabel Moretti vd på Svenskt Kött.

För många unga är det en självklarhet att ställa krav på maten som serveras i skolan, utifrån de preferenser man har kring kosten, till exempel svenskproducerat kött eller mer ekologisk mat. Maten ska också vara ätbar och god, vilket är en annan viktig aspekt.

De viktigaste källorna där unga hämtar information om mat är livsmedelsbutiker, föräldrar/syskon och vänner. Även Youtube och Instagram är viktiga informationskanaler, den sistnämnda mest för tjejer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078