23948sdkhjf

Norsk lax ökar sitt klimatavtryck

En ny livscykelanalys från 2017 visar att klimatavtrycket av norsk odlad lax har ökat, samtidigt som avtrycket från den vildfångade laxen minskar.

Laxodlandet har ökat kraftigt de senaste åren men näringen har också fått större problem med dödlighet och och reducerad tillväxt på grund av laxlus och sjukdomar, vilket då också lett till ökad foderanvändning. Även typen av foder har ändrats vilket påverkar klimatavtrycket.

– Under de sista tio åren har det skett en förskjutning i fiskarnas diet mot ett foder som till runt 70 procent är växtbaserat, detta på grund på grund av att tillgången på vild fisk är begränsad och i vissa fall ohållbara fiskenivåer. Mer växtbaserat foder är inte nödvändigtvis positivt ur klimatsynpunkt om marina råvaror ersätts med brasiliansk soja, vilket i stor utsträckning är vad som skett, säger Friederike Ziegler, forskare inom hållbar sjömat på Rise som varit med att ta fram rapporten.

Rapporten om norsk sjömats klimatavtryck har tagits fram av forskare från Sintef Ocean AS, Rise Research Institutes of Sweden och Asplan Viak AS.

I studien har forskarna också jämfört klimatavtrycket av norsk sjömat med animalieprodukter från europeisk produktion. Jämförelsen visar att nötkött och gris har större klimatavtryck än all sjömat, och att lax och räkor ligger högst bland sjömatsprodukterna, mellan kyckling och gris.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094