23948sdkhjf

Köttkonsumtionen fortsätter att minska

Den svenska köttkonsumtionen nådde sin kulmen 2016 men har sedan dess minskat något varje år och så även under 2019, det visar ny statistik från Jordbruksverket.

Den totala köttförbrukningen under 2019 uppgick till 81,9 kilo per capita, en minskning med 2,3 procent från föregående år. Mest sjönk konsumtionen av lamm som minskade med 11,2 procent, följt av griskött som sjönk med 6 procent.

Konsumtionen av matfågel har ökat kraftigt sedan 1990-talet och var 2019 det enda köttslag vars förbrukning ökade, nu med 1,2 procent. 2019 åt den genomsnittlige svensken 22,4 kilo kyckling, att jämföra med endast 5,9 kilo år 1990. Matfågel har även varit en exportsuccé då exporten ökade med hela 25,5 procent under 2019.

Under samma period minskade även förbrukningen av de flesta mejeriprodukter, förutom ost och smör som ökade något med 1, respektive 4 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125