Nya krispaketet kan omfatta över 300 miljarder
Coronaviruset kommer att få betydande negativa effekter för jobb och ekonomin, några av dem ser vi redan nu. Sverige har en tung och påfrestande tid framför sig. Det sade finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff på måndagen.
– Det är en helt unik situation för svensk ekonomi. Sverige har stor förmåga att möta nedgångar och kriser, men den här gången måste vi utvärdera varje åtgärd inte bara för effekterna på ekonomin utan hur de påverkar arbetet med virusutbrottet. Våra erfarenheter från tidigare kriser är inte fullt ut tillämpbara i dag, sade Magdalena Andersson.
Krispaketet kan, beroende på hur situationen utvecklas, omfatta över 300 miljarder kronor om hela likviditetsförstärkningen genom skattekontot utnyttjas.
I paketet ingår en likviditetsförstärkning via skattekontot. Förslaget innebär att företag kan få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månadsvis eller kvartalsvis.
Paketet omfattar också ett nytt system för korttidspermittering som införs från och med måndagen. Förslaget innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften genom att staten står för en större kostnad, men subventionsgraden utökas kraftigt och arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen.
Förslaget tillämpas från och med i dag den 16 mars.
Vidare föreslås också att staten tillfälligt tar ta över hela kostnaden för alla sjuklönekostnader under april och maj. Även egenföretagare ersätts genom att de får en schabloniserad sjukpenning för dag 1-14.
Vid pressträffen närvarade förutom finansministern också finansmarknadsminister Per Bolund samt Centerpartiets och Liberalernas ekonomis-politiska talespersoner Emil Källström och Mats Persson. Magdalena Andersson framhöll också att det finns brett stöd i riksdagen för åtgärderna.