23948sdkhjf

Stor variation i oro mellan producenterna

De här branscherna är mest pessimistiska.

Coronaepidemin har orsakat stor oro på världens marknader och även om det har rått brist på särskilda varugrupper i butikerna på grund av hamstring har det i nuläget inte funnits signaler på att själva produktionen eller varutillflödet kommer att påverkas negativt. Frågar man de svenska dagligvaruproducenterna om den omedelbara framtiden är det svårt att säga om det fortsätter så eller inte. Pasta, konserver och bakprodukter ser ut att kunna få problem framöver

DLF har i en undersökning under perioden 18-23 mars frågat 106 företag som säljer dagligvaror till alla Sveriges dagligvarubutiker samt restauranger och storhushåll och som står för merparten av de volymer som säljs på den svenska marknaden om hur de bedömer sin egen produktionskapacitet samt leveransförmåga för de närmaste två veckorna.

– Man kan konstatera att variationen mellan företagens produktionskapacitet och leveransförmåga är stor. I många varugrupper och under rådande förhållanden verkar situationen vara tillfredsställande, samtidigt som situationen är mer ansträngd i viss varukategorier. Det bör noteras att situationen kan förändras snabb varför undersökningens resultat ska tolkas med viss försiktighet, säger Jörgen Friman, vd för DLF.

Företagen har själv fått välja på en femgradig skala från "mycket sämre" förmåga till "mycket bättre" med "oförändrad" i mitten och även om de flesta håller sig i mitten står några företag ut. Flera företag tror på oförändrad produktionskapacitet samt leveransförmåga, och några företag däribland producenter av färskt matbröd tror till och med på förbättrad förmåga.

Bland de företag där svarande, i olika mängder, svarade att de ansåg att de förväntar sig både minska produktion och leveransförmåga finner man mejeri, kyld färdigmat, flingor, konserver, smaksättning och pasta. Av dessa var 20 procent av pastaproducenterna mycket pessimistiska om produktionen och 20 procent av konservtillverkarna pessimistiska om leveranserna. Allra mest oroade var producenterna av matöverkänslighetsprodukter där hälften trodde på mycket sämre produktionsmöjligheter.

Pappersproducenterna sticker ut i undersökningen där tron på tillverkningen var stor, hälften trodde på något bättre förmåga, samtidigt som hälften av tillverkarna samtidigt trodde på mycket sämre leveransförutsättningar.

I undersökningen tillfrågades även producenterna om sjukskrivningen på deras företag och där framkommer att 44 procent sett en oförändrad sjukskrivning, 42 procent något förhöjd och 10 procent mycket högre än normalt.

– Jag har inte fått några signaler om att sjukskrivningen påverkat produktions- och leveranskapaciteten i någon större omfattning, men detta kan naturligtvis ändras snabbt. De första som svarade på undersökningen gjorde det den 18 mars och situationen kan ha förvärrats under tiden sedan dess, säger Jörgen Friman.

DLF kommer att följa upp med ytterligare en undersökning om leverantörernas bedömning om sina egna förmågor som presenteras i slutet av veckan.

Så många producenter tror på "mycket sämre" produktionskapacitet:

Mejeri: 14 %
Kyld färdigmat och måltidskomplement: 9 %
Flingor, müsli och gryn: 13 %
Konserver (kött, fisk, skaldjur, grönsaker,färdiga rätter) och soppor: 17 %
Smaksättning:11 %
Pasta, ris, mos :25 %
Bak & sötningsprodukter :17 %
Matöverkänslighet: 50 %

Så många producent tror på "mycket sämre" leveranskapacitet:

Mejeri: 6 %
Kyld färdigmat och måltidskomplement: 8 %
Flingor, müsli och gryn: 18 %
Konserver (kött, fisk, skaldjur, grönsaker,färdiga rätter) och soppor: 20 %
All världens mat 17 %
Pasta, ris, mos: 13 %
Bak & sötningsprodukter: 14 %
Djur: 25 %
Papper: 50 %

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11