Grönsaksodlare drabbas av corona
Lokala producenter som levererar till restauranger, catering och event drabbas hårt av coronaepidemin, vilket föranledde flera branschföreträdare att skriva på ett upprop om hjälp från dagligvaruhandel.
Några av de som drabbas nu är grönsaksodlare med inriktning på restauranger, det skriver tidningen ATL. Tidningen rapporterar bland annat om Åhus Grönt som producerar lök, potatis och sallat som går till foodservice som de nu hoppas kunna styra om till konsumentsegmentet istället. Men de odlar även frisé- och rosésallat, babyleafs och lollorosso som inte säljs i handeln.
– För vår del handlar detta om en produktion på 10 procent av vår totala odling. Vi funderar på att dra i bromsen redan nu och halvera den till 5 procent inför årets odlingssäsong, säger Per Johansson, ägare av Åhus Grönt till ATL.
Det skulle innebära ett omsättningstapp på cirka 10 miljoner kronor för en årsomsättning på 160 miljoner för företaget.