23948sdkhjf

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Årets upplaga av Fiskguiden från WWF där fisksorter rangordnas efter hållbarhet är släppt och där framgår det att torsken mer än någonsin tidigare mår dåligt. Samtidigt ser det ljusare ut för den svenska insjöfisken som i flera fall går grönt ljust.

– Det är glädjande att vi nu kan äta flera insjöfiskar med gott samvete. Flera arter har utvecklats åt rätt håll och en förvaltningsplan har tagits fram för Vätternfisket. Positiva förändringar är också på gång för andra sjöar, vilket vi välkomnar, om vi ska kunna äta mer lokalt fångad fisk i framtiden, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén i en kommentar.

Några av dessa fiskar är garnfiskad röding och sik från Vättern och röding från Ammarnäsregionen i Västerbotten. Sik i Vänern går från rött till grönt ljus. All garnfångad gös i Vänern, Mälaren och Hjälmaren går från gult till grönt ljus och abborren har fått grönt ljus.

Samtidigt går det allt sämre för torsken. Östersjötorsken får fortsatt rött ljus, i sällskap med torsken i Skagerrak och Kattegatt som nu går från gult till rött ljus. Vårlekande sill i västra Östersjön går också från gult till rött ljus.

– Torsken är ett sorgebarn. Fiskestopp råder för östra Östersjön sedan juli 2019, vilket visar hur allvarligt läget är, säger Håkan Wirtén.

Även rödspätta, gråsej och kolja går från grönt till gult ljust i den nya fiskguiden.

Fiskguiden är ett samarbete mellan WWF och 28 länder i Europa som getts ut sedan 2002.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064